Arabaşı çorbası
Arabaşı çorbası sadece Niğde'de değil ülkemizin pek çok yerinde tüketiliyor olsa da Niğde'de anlamı ve sunumu daha bir farklı. Tıpkı Yozgat'ta olduğu gibi yanında özel bir hamurla servis edilen bu çorba, içine ördek, tavuk ya da hindi eti konularak yapılıyor. Tavuk suyuyla da tadına tat katılıyor. Yanında verilen bembeyaz hamurla birlikte afiyetle yeniyor. Öyle bir doyurucu ki insan arabaşı çorbasını içtikten sonra başka yemek aramıyor masada.
Niğde usulü cevizli erişte
Evde yapılan erişte, yiyip yiyebileceğiniz bütün erişte ve makarnalardan güzeldir zaten. O erişteyi bir de Niğde usulü yapıp içine beyaz peynir, ceviz ve maydanoz koyunca bir harika oluyor işte. Bize de Niğdeliler ağzının tadını biliyor demek ve malzemeleri hazır edip hemen evde denemek düşüyor. Son olarak, yaparken tereyağı kullanırsanız lezzeti en az ikiye katlanır, bunu da söylemeden geçmeyelim.
Mazaklı köftesi
Kıyma, köftelik bulgur ve irmik bir güzel karışıyor, içine yumurta, maydanoz ve kuru nane de dahil oluyor. Karışım, minnoş köftelere dönüşüyor. Sonra soğan ve salçayla tatlandırılmış bir tencere suyun içindeki yolculuklarına doğru uğurluyoruz mis gibi köfteleri. Öyle bir güzel oluyor ki tam olarak piştiğinde, tabaklar dolusu yeniyor.
Ayva boranası
Tencerede yapılan bir et yemeği ayva borani. İncik dediğimiz etlerin lokum gibi pişip ayva, haşlanmış nohut ve pekmezle buluşmasıyla ortaya çıkıyor. Hele bir de tereyağı ile yapılmışsa kokusuna da kendisine de doyum olmuyor.
Niğde tava
Kuşbaşı doğranmış koyun ya da kuzu etiyle yapılmasıyla gönüllere taht kuran geleneksel yemeklerimizden Niğde tavanın alametifarikası kuyruk yağı aslında. Biber ve domatesle de hem renk hem ekstra bir lezzet katıldı mı, tamam olur Niğde tava. Geniş tepsilerde ya da sacda yapılması da gelenekselliğine geleneksellik katar. Ayrıca, kullanılan domatesin Sazlıca domatesi olması da tercih sebebidir.
Söğürme
Çok fazla malzemeye ihtiyaç duymaz söğürme, kuzu eti, yeşil biber ve arpacık soğan yeter de artar ona. Az malzemeyle yapılan her yemeğin daha çok maharet gerektirdiği sözünü kanıtlar niteliktedir ama. Güzel bir söğürme için emek vermek, uzun uzun pişirmek gerekir. Verdiğin tüm emeğe değecenin garantisini de bizden olsun. Son bir öneri, dilerseniz üzerine kekik serperek lezzetini katlayabilirsiniz söğürmenin.
Niğde usulü etli bamya
Sebze yemeklerine de et yemeklerine de bayılan insanlar olarak bu iki güzellik bir araya gelince ayrı bir mutlu oluyoruz. Kuşbaşı doğranmış etlerle tadına tat katılan bamyalara maydanoz ve limon suyu da eklenince ekmek bana bana yemelik bir lezzet çıkıyor ortaya. Niğde usulü etli bamya, bamya sevmeyene bile sevdirecek güçte anlayacağınız.
Kabak musakka
Patlıcan musakka severlerin dikkatine, musakka kabakla da pek güzel oluyor. Niğde mutfaağının en bilinen lezzetlerinden olan kabak musakka, yine kıymanın tüm lezzetini konuşturduğu, içine soğan, domates, dereotu ve maydanozun da dahil olduğu enfes bir yemek. Yanına bir yoğurt yeter, ekmek banarak yemek de adettendir hani.
Halveter (helveter) tatlısı
Aslında un helvasına çok benzer olan ama pekmezin işin içine dahil olmasıyla kendini tüm helvalardan ayırmayı başaran halveter (helveter) tatlısı, Niğde'nin geleneksel tatlılarından. Evinizde denemek isterseniz diye söylemeden geçmeyelim, pekmezin una yedirilmesi oldukça maharet ve özen istiyor.
Beyaz kiraz reçeli
Niğde'de bolca yetiştirilen meyvelerden olan beyaz kiraz, sadece taze taze yemek için değil reçel yapmak için de oldukça uygun. Niğdelilerin mevsimini kaçırmadan bolca alıp reçele dönüştürdükleri beyaz kirazlar, yaz kış demeden kahvaltı sofralarına güneş gibi doğuyor, onu sadece ekmeğin üzerine sürüp yemek bile ayrı bir keyif oluyor.
Niğde gazozu
Tadıyla içip içebileceğiniz en güzel lezzeti sunan Niğde Gazozu diyoruz, iddiamızın da arkasında duruyoruz. O nasıl bir ferahlık, o nasıl bir lezzettir